5C7A5267
- Dette var hva vi plukket opp bare på den korte veien til «jobben», forteller Britha Olsrød (tv) og Else Bjørnstad.

Flere av Stokkes trofaste søppelplukkere har holdt på siden det ble bart, forteller «søppelgeneral» Per Bruun. Men da handler det mer om et personlig engasjement. Den organiserte virksomheten starter om våren – normalt etter påske - og stopper når snøen legger seg.

Folk bryr seg ikke

Else Bjørnstad er blant dem som plukker så å si hver gang hun er ute og går tur.

- Se her! Dette plukket jeg opp bare på veien hjemmefra og hit til Frivilligsentralen, sier Bjørnstad og viser fram bøtta med dagens fangst.

Selv om den «formelle» starten er hver tirsdag klokka 10.30 fra Frivilligsentralen, begynner de fleste å samle allerede på vei til «jobb».

- Det er ganske utrolig, men alt dette kom jeg over bare på veien fra Meny og hit, sier Britha Olsrød.

Ildsjelene i søppelplukkerlaget er i det hele tatt ganske betenkt over hvor lite folk bryr seg. Sneiper og snusputer - blant mye annet - driver over alt. Men i motsetning til avsenderne av søpla, bryr plukkerne seg med hver eneste objekt de kommer over.

- De er jo små, disse greiene, men de skjemmer veldig og blir ikke borte av seg selv. Snusputene forsvinner kanskje først etter et års tid. Det er ting som aldri vil «brytes ned og forsvinne». Det er gjenstander som trenger flere tiår på å brytes ned, forteller Bruun.

Oppslag_s9
Laila Olsrød plukker glassbiter på løpebanen på idrettsanlegget. Normalt er 3-4 innom idrettsanlegget på plukkingene annen hver uke, samt at en av plukkerne plukker stort sett der hver søndag.

Borgekrysset er verst

Søppelplukkerne har gjennom første halvår vært ute i både sentrum, Melsomvik, Plassane og Tassebekkveien. Som vanlig når det våres tar de også en grundig sjau ved parkeringsplassen ved Borgekrysset.

- Borgekrysset er verstingen. Der finner vi det meste. Resultatet av plukkinga i slutten av april var fem fulle sekker, dessuten glassflasker - hele og knuste, drøssevis med bokser og masse plastflasker.

Langs Tassebekkveien fra E 18 plukkes det ekstremt mye emballasje fra hurtigmat, trolig fra folk som spiser på vei hjem fra Foksrød og kaster emballasjen rett ut av bilvinduet.

 

På begge disse stedene har det vært ille helt fra søppelplukkerlaget startet å rydde der, forteller Bruun. Han har forsøkt å finne ut hvem som har det formelle ansvaret for å holde bl.a. Borgekrysset i orden, uten resultat. Enn så lenge er det Stokkes gule vester som tar sjauen.


 

IMG_4848
Rolf Hagen – «ihuga» søppelplukker og nestleder i laget.

Søppel og suksess med brøytepinner

33 frivillige deltar aktivt i lagets arbeid. Flere har fått tildelt faste roder eller områder. Storevarveien, Kirkeveien, Kleppan, Feenveien og Tassebekkveien blir tatt jevnlig. Vi har en plukker som flere dager i uka plukker fra båthavna i Melsomvik, Plassaene og ut til Trælsodden. 

Foruten «klassisk» søppel har Bruun & co også rekordfangst på brøytepinner. For noen er det visst en egen vintersport å rive opp brøytepinner og slenge dem fra seg. 

– Jeg tror vi har satt rekord i år, mener han. Vi har plukket og samlet langt over hundre i løpet av vinteren. Noen ble nok hentet av kommunen, men vi fortsetter å samle opp og setter dem på avtalt sted. 

Samarbeid med kommunen

Laget har tett kontakt med både kommunen og Vestfold fylkeskommune. De har blant annet rapportert inn ødelagte busskur, og fått ryddet glass og fjernet grener som vokste inn i skurene.

– Vi har god dialog med kommunen, og det gjør arbeidet vårt enklere. Hvis vi melder inn noe, blir det som regel fikset, sier Bruun.

Bruun håper på ekstra stor deltakelse i år.

– Jo flere vi er, jo større område får vi dekket. Det er utrolig inspirerende å se hvordan engasjementet vokser, sier han.

Lagets arbeid er nå så effektivt organisert at noen områder, som idrettsanlegget og skoleområdet, tas fast annenhver uke. Også stier, badeplasser og boligområder omfattes av dugnaden.
 

IMG_4865
Etter en god økt med søppelplukking kastes vestene av og søppelplukkerne samles til kaffe og en godbit på Frivilligsentralen. Fra venstre Gunvor Skavhellen, Gunnar Gjeldsås, Jean Campell, Anne-Lise Akselsen, Hilde Gjein Aske og Geir Halstenrud – sjåfør på Frivilligsentralen.

En oppfordring til flere frivillige

Til slutt har Per Bruun en oppfordring:

– Vi har plass til flere. Aktiviteten gir god trim og gjør en forskjell. Det er utrolig tilfredsstillende å se en ryddig grøftekant der det før fløt søppel. Og så håper vi at flere tenker seg om før de kaster noe fra seg, legger han til.