Kafegjester på Gjennestad eller andre møtesteder i Stokke, vil «rett som det er» ha observert de kjente politiker-profilene sitte sammen i ivrig prat. Er de en egen «fraksjon» i lokalpolitikken?

- Det er ikke noe mystisk med oss i det hele tatt, bedyrer Nils Ingar Aabol. Det er lange vennskap som knytter oss sammen. 

- Og så synes vi det jo er hyggelig å møtes. Vi har mye felles, selv om vi har ulikt politisk ståsted, sier Johansen og suppleres av Gleditsch: - Vi kan dette å skille sak og person.

Johansen og Aabol har vært kamerater siden gymnasdagene. 

- Vi var sammen gjennom hele studietida på universitetet og seinere har vi vært gode venner, selv om vi i politikken har hatt ulikt ståsted. Bjørn Ole var friidrettsutøver og langrennsløper samtidig med mine to sønner. Det gjorde at vi tidlig ble godt kjente, forteller Aabol.

Hva har vært viktigst?

Troikaen var alle sentrale i prosessen i forbindelse med kommunesammenslåingen i 2017. 

- Hva har vært den største gevinsten for Stokke gjennom sammenslåingen?

- Utvilsomt økonomien, svarer de tidligere stokkeordførerne.

Stokke ville for eksempel ikke evnet å ta det store løftet innenfor eldreomsorgen, mener Johansen. De to trekker også fram bredbåndutbyggingen. Andebu og Stokke har i dag ca 95 prosent dekning, gamle Sandefjord nesten 100. 

Nils Ingar erindrer at klager over dårlig tilgang til bredbånd var en gjenganger i hans egen ordførertid.

- Den høye dekningsgraden i Andebu og Stokke hadde ikke vært mulig uten kommunens tilskudd på ca 20 millioner kroner av totalkostnaden. Dette utløste det helt nødvendige statlige bidraget, sier Gleditsch.

Bredbånd og areal

For Sandefjord som profilert næringslivskommune, har tilgang til bredbånd vist seg å være avgjørende. Men ikke bare der.

- Tenk bare hvor viktig den viste seg å være under pandemien for alle som måtte ha hjemmekontor og elever som var henvist til hjemmeundervisning, sier Gleditsch. Mindre viktig blir den ikke i tida som kommer. Innføringen av den digitale velferdsteknologien vil ikke være mulig uten, legger han til.

For «gamle» Sandefjord har tilgangen til nye arealer vært svært viktig, framholder Gleditsch.

- Nå kan vi vurdere arealbruken mye mer helhetlig. De tre kommunene utfyller hverandre på en utmerket måte.

Nå griper de to Stokke-representantene begge ordet. De mener Gleditsch med en gang burde ha trukket fram den særs verdifulle medgiften Sandefjord fikk ved ektepakten: Det store industriområdet på Borgeskogen, som Stokke etablerte gjennom progressiv næringspolitikk tidlig på 1990-tallet.

Fullroser Gleditsch

- Ei kule kan vel gå varmt mellom dere som politiske motstandere også?

- Jo, men det var før vi skjønte at det ikke var nødvendig å hisse seg opp, humrer Aabol.

Men jeg kan ikke huske noe som har satt vennskapet på prøve.

Bortsett fra periodene som ordfører, har han vært opposisjonspolitiker både i Stokke og stor-Sandefjord.

Aabol er uforbeholden i sin ros av måten Gleditsch leder kommunen på og den oppmerksomhet og respekt ordføreren viser for de tidligere små kommunene.

- Jeg har ofte lurt på hvorfor ikke andre politikere i Sandefjord har utvist noe av den samme interessen og nysgjerrighet på Andebu og Stokke, bemerker han. 

Diskusjoner og politiske basketak er en del av den lokaldemokratiske hverdagen. Det som måtte være av gamle arrigheter er glemt. Derimot passer d´herrer alltid på å minne hverandre på fornøyelige øyeblikk i ordfører-jobben.

Når for eksempel stikkordet «krematoriet» nevnes, vet alle tre hva det går om.

- Tønsberg-ordfører Petter Berg var den som ledet arrangementet da krematoriet på Tassebekk skulle innvies i 2003. Den første han skulle introdusere var fylkesmannen, hvilket han gjorde med disse ordene - godt tilpasset anledningen: «Den som skal først i ilden er fylkesmann Erling Lae».  Lae på sin side takket for «den varme velkomsten», erindrer Gleditsch.

Må tåle grov kjeft

Johansen har registrert at delingen av Stokke i ettertid har vist seg å ha vært riktig.

- Mange vil huske den intense debatten og mobiliseringen. Stokke ble delt, men det er interessant at det siden knapt har vært noen ytringer om at delingen var feil.  

Dette kunne vært belyst i en eventuell evaluering av sammenslåingen, antyder han.

En ordfører er utvilsomt en demokratiets hoggestabbe. Gleditsch husker godt konfliktene med finansmannen Kjell-Chr. Ulrichsen rundt allemannsretten på Yxney. 

- Da saken var opp og avgjort fikk jeg telefon fra Ulrichsen der han uttalte dette klare ønske for ordføreren: «Jeg håper du blir stekt i ditt eget fett»!

Uansett prøver Gleditsch å forholde seg aktivt til kommentarer og tilbakespill blant annet på sosiale medier.

- Her forleden fikk jeg 472 kommentarer på en sak på Facebook. Jeg besvarte hver eneste en!

Fakta «ordfører-panelet»

  • Per Eivind Johansen - ordfører 1988-2003, fylkesordfører 2007-2015
  • Nils Ingar Aabol - ordfører 2003-2011
  • Bjørn Ole Gleditsch - ordfører fra 2003